Feel free to contact me at es@life-spheres.com or +60 16 6551728 - Digital Business Card
Toggle Bar

Greek

Αστυνομικοί και ξωτικά

fairy.jpg

Κάθομαι στον καναπέ με τα μάτια κλειστά. Τα παιδιά κοιμούνται. Ο άντρας μου μου κρατάει το χέρι ενώ διαλογιζόμαστε. Μερικές μέρες πρίν, ακούσαμε ότι πάσχω απο καρκίνο. Απο εκείνη τη στιγμή διαλογιζόμαστε σε κάθε ευκαιρία; όταν τα τέστ αίματος και οι επισκέψεις σε γιατρούς τελειώνουν για τη μέρα. Αναπνέω βαθειά ωστε να αφήσω το οξυγόνο να δυεισδύσει σε κάθε κύτταρο του σώματος μου και να το θεραπεύσει. Οραματίζομαι.

Το σώμα μου είναι ουρανοξύστης, γεμάτο εχθρούς. Η αποστολή μου να τους πετάξω έξω. Προσλαμβάνω χιλιάδες αστυνομικούς να με βοηθήσουν, δυνατούς, καλόκαρδους, καλοεκπαιδευμένους, ακέραιους.

Το πρώτο παιδί

sibling

Αφιερωμένο σε κάθε πρώτο παιδί!

Στη δικιά μας οικογένεια είναι η Μπέλ. Ακόμα θυμάμαι το προσωπάκι της όταν άκουσε τα νέα της άφιξης του Βίκτωρ μας: γλυκά και αγνά συναισθήματα, όλο χαρά και υποσχέσεις να τον προσέχει για πάντα. Και το προσωπάκι της όταν τον είδε ξαφνικά με τα παιχνίδια της: το σόκ, τον φόβο και το θυμό ότι απο εδώ και πέρα θα έπρεπε να μοιραστεί το βασίλειο στοργής, αγάπης και προσοχής με κάποιον άλλο.

Δύο παιδιά, ίδιοι γονείς αλλά μία εντελώς διαφορετική εμπειρία για το καθένα λόγω της χρονικής διαφοράς άφιξής τους και θέσης τους στην οικογένεια.

Το ρολόι

time-small

Θα γινόμουν 9 χρονών. Οι συζητήσεις για το δώρο μου είχαν ξεκινήσει εβδομάδες πρίν. Ήταν όμως ξεκάθαρο τί τραβούσε η ψυχή μου: ένα ηλεκτρονικό ρολόι με ατσάλινο λουράκι. Μόλις είχαν κυκλοφορήσει. Δεν είχα κάν ρολόι χειρός ώς τότε, οπότε οι λέξεις 'ρολόι' ΚΑΙ ' ηλεκτρονικό' στην ίδια πρόταση έστελναν δονήσεις στην μικρή καρδούλα μου.

'Ετσι λοιπόν ξεκινήσαμε ένα απόγευμα με τον μπαμπάκα μου – τον πιό γλυκό και τρυφερό μπαμπά του κόσμου- βόλτα στα μαγαζιά με σκοπό να διαλέξω το ρολόι των γενεθλίων μου.

Πρώτο μαγαζί: διάλεξα το πιό όμορφο ρολόι, ηλεκτρονικό με ατσάλινο λουράκι. Η ώρα ήταν 18.23! Δεν χρειαζόταν να υπολογίζω με τους δείκτες, η ώρα ήταν ξεκάθαρη με νούμερα.

H Συνταγή

littlemiss cookxsmall

Ακούω συχνά γονείς να λένε:

«Δεν διαβάζει καθόλου. Εάν δεν κάτσω μαζί του, δεν αγγίζει το βιβλίο....»

Αναρωτιέμαι, πόσο συχνά βλέπει το παιδί να διαβάζουν οι γονείς του;

«Δεν έχω ιδέα γιατί, αλλά αυτό το παιδί μου βγήκε πολύ δύσκολο ....ενώ το άλλο είναι τόσο βολικό και εύκολο.»

Αναρωτιέμαι, πόσο εύκολοι ή δύσκολοι είναι οι γονείς και κάτω από ποιές συναισθηματικές, οικογενειακές και

προσωπικές συνθήκες του γονέα, γεννήθηκε και μεγάλωσε το ένα παιδί και το άλλο;

«Δεν τρώει καθόλου φρούτα και λαχανικά, μόνο πατατάκια.»

Τι θέλει ένας γονιός για το παιδί του;

familyxsmall

Είχα υποσχεθεί, εδώ και καιρό, ένα μουσακά σε έναν γλυκύτατο Σουηδό συνεργάτη του συζύγου μου, όταν θα ξαναβλεπόμασταν. Είχαμε γνωριστεί στο Ντουμπάι το 2008, τη χρονιά που εμείς γίναμε γονείς της Ισαμπέλ και του Βίκτωρ και δύο χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά του να γίνει πατέρας της μικρής Άννας.

Είναι 2011, και ήρθε να μας επισκεφτεί στο καινούριο σπίτι μας, στην Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, για κάποια εγκαίνια. Δευτέρα βράδυ και είμαστε στην τραπεζαρία, μαζί με την μοναδική φωνή του Νταλάρα.

Ο σύζυγός μου ετοιμάζει το καρπουζάκι στην κουζίνα και εμείς συνεχίζουμε τη συζήτηση.

«Ελένη, πώς ξέρεις τα ταλέντα των παιδιών σου;»

«Έχω μια γενική ιδέα. Γιατί;»

Ωρα για ιστορία

blueparrotxsmall

Κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε, είναι ώρα για παραμύθι, πριγκίπισσες και άσπρα άλογα, ιππότες και τέρατα, θησαυρούς και μάγισσες. Είναι η ώρα που η προσοχή είναι αμέριστη και απόλυτη και όλος ο υπόλοιπος κόσμος σταματάει να υπάρχει.

Μετά όμως απο πολλές φορές διήγησης των κλασσικών παραμυθιών όπως η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη και τα τρία γουρουνάκια, άρχισα να δυσανασχετώ για κάποια απο τα μηνύματα που παιρνούσαν στα μυαλουδάκια των παιδιών μας. Οι μητριές είναι πάντα κακές και θέλουν να κάνουν κακό στις όμορφες νέες κοπέλες, ακόμα και να τις σκοτώσουν. Άρχισα να αναρωτιέμαι. Πώς βοηθάει αυτό μία κοινωνία με υψηλά ποσοστά χωρισμένων γονέων που ξαναβρίσκουν την αγάπη και ελπίζουν ότι και τα παιδιά θα ανοίξουν την καρδιά τους στον νέο γονέα; Πώς είναι αυτό δυνατό όταν έχουν διαβάσει μυριάδες φορές ότι όταν φεύγει η γλυκιά μας, αναντικατάστατη και 'αλάνθαστη' μητέρα, όποια άλλη γυναίκα πάρει το ρόλο της ώς μητριά, θα θέλει το κακό μας;

Πρέπει;

prepixsmall

Περιμένω τα παιδιά να έρθουν απο το σχολείο με το λεωφορείο και έχουμε σχέδια να πάμε σε έναν παιδότοπο. Θα συναντήσουμε κάτι άλλους φίλους εκεί.

Το λεωφορείο φτάνει και η Μπέλ και ο Βίκτωρ κατεβαίνουν.

'Μαμά, πρέπει να πάμε γρήγορα πάνω να αλλάξουμε ρούχα για να μήν αργήσουμε' μου λέει η Μπέλ και περπατάει γρήγορα με ενθουσιασμό.

Ανεβαίνουμε στο σπίτι και ακούω την Μπέλ να λέει στον αδελφό της: 'Βίκτωρ, έλα, πρέπει πρώτα να φάμε και μετά να κάνουμε μπάνιο.'

Την ρωτάω πώς ήταν η μέρα της και μου λέει όλες τις λεπτομέρειες. Καταλήγει ότι πρέπει να φτιάξει μια κάρτα για την Μαρσέλα για τα γενέθλιά της αύριο και πρέπει να της αγοράσουμε δώρο.

Πειθαρχεία και 1-2-3

1-2-3xsmall

Τα παιδιά χρειάζονται πειθαρχεία, είναι γεγονός. Μόνο η αγάπη δεν δημιουργεί άτομα με καλές στρατηγικές απο μικρή ηλικία. Η πειθαρχεία μαθαίνει στα παιδιά όρια, να τρώνε όταν πεινάνε, να τρώνε αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός τους, να κοιμούνται αρκετές ώρες ώστε να μεγαλώσουν φυσιολογικά και πνευματικά. Η πειθαρχεία θα τους χαρίσει πολλούς φιλούς μαθαίνοντας πώς να μοιράζονται , να διαπραγματεύονται, να μην χτυπούν ή να μαλώνουν και να δέχονται με ακεραιότητα ήττες και νίκες. Είναι δώρο να έχεις πειθαρχεία απο μικρός, σου δίνει καλή ρουτίνα και ένα περιβάλλον απαλλαγμένο απο στρές.